divendres, 30 de novembre del 2007

BOICOT A LES ESTACIONS D'ESQUÍ


Perdoneu avui no us parlo d’escalada
La veritat és que estic una mica, per no dir molt al·lucinat. Demà 1 de desembre inauguren oficialment la temporada d’esqui ¿....?. Si us plau algú m’ho pot explicar ?. No ha nevat pràcticament gens per no dir gens, fa mesos que no plou seriosament, les reserves d’aigua dels embassaments dels pirinieus foten pena, si aneu a escalar per Montrebei o podeu comprovar o si passeu per Oliana... Però que ens està passant ?. Han fet neu a punta pala amb els canons !!! Això és increïble i un insult a la intel·ligència de la gent. A la Molina, a la famosa Cerdanya, les pistes que hi ha foten riure és una llengua blanca al bell mig de la muntanya i inauguren la temporada ¿...?. Algú o pot entendre?. Com és que la Generalitat que està dient que faran restriccions d’aigua, si no plou haviat, permet que les estacions d’esquí tirin milions i milions de litres d’aigua. Ningú o critica?. Hon son els ecologistes de cap de setmana ?. Potser deuran estar a la mani de dissabte reclamant els drets nacionals ?. No és un dret la preservació de la natura ?.

I per Andorra tres quarts del mateix. Totes les estacions inauguren demà. Tot neu de canó (que per altra banda és una bona porqueria per poder esquiar). L’any passat a l’estació de Pal al mes de gener ja no podien fer neu (es van quedar sense aigua) i a la de Gran Valira una miqueta més tard, a finals de gener. Això és sostenibilitat ?. Quina vergonya !!!!.
Això si el Govern d'Andorra s'ha tret un estudi de la màniga ha hon diuen que a Andorra hi ha el doble de reserva d'aigua al subsòl de l'aigua que gastem al País (HE,HE,HE ai que em pixo de riure). I justament l'han tret ara aquest informe...suspitos ? Nooooo !!! Els ecologistes ja han fotut el crit al cel...

Una miqueta de seriositat i boicot total !!!!.

17 comentaris:

Marieta ha dit...

Sí, ja fa temps que ve sent una vergonya tot el tema de l'esquí i la neu artificial. La Molina i la seva pista llarga fan riure...
Jo no ho entenc tampoc com és que fan neu artificial a dojo i no els hi diuen res!!! El que fa moure tanta pasta...

Antoniu ha dit...

Money, money, money. O el que es el mateix: "Pan para hoy, hambre para mañana".

Anònim ha dit...

A mi aquesta qüestió m'ha deixat també molt parada. Ja fa un parell de setmanes que a la redacció ens estan bombardejant amb els comunicats de la Molina, Masella, GrandValira... parlant de les grans inversions en canons de neu que ja els han permès obrir algunes pistes, quan, com bé dius, algunes d'aquestes estacions fan pena, avui mateix.

I certament, que no hi hagi ningú prou crític per denunciar-ho...

M'afegeixo a l'últim comentari: "Pan para hoy, hambre para mañana". Que malament que ho pasarem!!

Records a la Santa!

isaki ha dit...

Boicotejar-los no es problema, l'any passat ja no vaig esquiar cap dia. Però que la gent es conciencïi del problema de l'aigua es un altre. I amb informes "de can Pija" encara serà més difícil.
Molt ben trobat "Pan para hoy, ..."

isaki ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Una entrada molt encertada.
Hauria de ser carta del lector a tots els diaris.
Felcicitats isidre!

Jo no practico l'esquí de pista desde que puc pensar per mi mateix. Tinc els meus pares desesperats amb el tema ja que ells són eskiadors habituals a la cerdanya. Pero no només es una aberració a la natura i un atack directe a tot el que crec sino que amb el temps de sequera que corren ho trobo gairabé il·legal el que fan amb l'aigua.

Un que el el 12o es va quedar a casa i demà acabarà abans d'escalar per anar a la mani a barcelona.

Isidre Escorihuela ha dit...

Anònim del 12O, merci per seguir estan per aquest blog, t'ho dic de debó.
Marieta, Isasaki, Miki i Jose. Moltes gràcies per compartir aquesta mateixa idea.
Als de la mani del dissabte crideu ben fort !!!

Anònim ha dit...

Tant de bó no haguessim de cridar fort. Tant de bó fóssim tants que només xiuxiuejant tremolés la ciutat.
Normalment molts amics escaladors diuen que no van a manifestacions perqué són "ciutadans del món" i es defineixen com a "apolítics". Aquesta manifestació és convocada per estaments socials i civils i els polítics hi van a remolc i obligats per no fer el paperina. Estic segur que la majoria dels que es defineixen com a a"apolítics" tampoc aniran a reclamar la seva part de dignitat, i es que si esta molt bé a la pedra i queixant-se dilluns al bar de que no es té llum, no rebem els diners necesàris o que els de les poltrones sí que saven viure.
ala! ja m'he desfogat.
Jo hi vaig amb tres companys amb l'arnés a la motxilla espero que en siguem molts més.
12 O
el blog el vaig repassant

Anònim ha dit...

No sóc precissament fanàtic de l'esquí molt menys de l'impacte que provoquen les pistes... pero el tema dels canons de neu i la seva relació amb que els pantans del montsec estan secs... mmmm... no quadra. Fabricar neu artificial NO és despilfarrar aigua, doncs l'aigua en forma de neu s'infiltra al terreny i acaba reomplint els aqüifers i rius subjacents... el cicle de l'aigua famós que ens explicaven a ciències naturals.

Chinita ha dit...

Si...molt fort!!!!
Acabo de ver la previsión meterológica para este fin de semana...retrasmitían desde la estación de sky de sierra nevada...mucha nieve....si, mucha, ...pero gracias a dos enormes maquinas que se veían al fondo...
¡queda inaugurada!!!!!....qué chuli....!!!!
qué gracia....mientras tanto sigue sin llover, pero claro...la pela es la pela...y el negocio de las estaciones no puede decaer, a cualquier costa....esto es una locura....

Anònim ha dit...

si ricardopundonor i la energia ni es crea ni es destrueix tant sols es transforma, com la tonteria!

12

Isidre Escorihuela ha dit...

Ricardopundonor; tens raó l'aigua es filtre i dius que torna als equifers...Unes puntualitzacions.
Primerament l'aigua dels canons porten un químic per poder fer neu. Com torna l'aigua al subsol?.
Segon saps com son i ha hon son les basses i ells llacs de muntanya que "aporten l'aigua als canons". No? t'ho explico. Estàn a les parts altes de les estacions perquè per la seva propia pressió l'aigua baixi pels circuit dels canons. Molts d'aquets llacs d'alta muntanya han estat canlitzats per poder pillar l'aigua per fer neu. Deducció si quan la neu es desfà l'aigua s'escapa vall avall no torna mai ni a les basses d'alçada ni als llacs de muntanya... Si algun dia vens per aquets País et puc fer una excursió pq puguis veure alguns llacs d'alta muntanya secs. Tens algun dubte més ? Te la responc visc a un País que viu de la neu i et puc ben assegurar que a l'hivern passat l'aigua no sobravaba als pobles de les parròquies altes...
Au salut

Isidre Escorihuela ha dit...

Chinita: en Sierra nevada estan igual? Adamos bien...

Xavi ha dit...

La veritat és que obrir les estacions en aquestes condicions fa bastanta pena. I la despesa energètica per fer quatre llengües de neu és brutal. Però bé, la pela és la pela i el que compte és el turisme de masses a qualsevol preu. Entre estacions, urbanitzacions i tobotroncs estan deixant Andorra feta un nyap. Quan veus les fotos del Plandolit de principis de segle te n'adones de lo barruts i trinxa-ho-tot que som els humans.

Anònim ha dit...

Flipadits
Per mi el mes fort de tot plegat es que aqui l'aigua els i surt gratis. A França es paga i no se n'abuse tant.

Ara imaginem per un moment que jo vull tindre un clima Amazonic a
casa i no vull pagar per que tot el que jo regui,total,li torno tot al substrat no?.
El motor d'aquest pais contamine,destrueix i transforme el nostre entorn

Au senyors llencem-ho tot que aixo es casa del oncle ric¡¡¡

Anònim ha dit...

Ricardopundonor el problema és que la neu de les pistes no sempre es desfà, es sublima (pel vent o la calor) i aquesta aigua ja no va a parar als rius.

Anònim ha dit...

Eiiiii , algú vol una cervesa.
Mishima