dilluns, 19 de novembre de 2007

LAURÈDIA ROMANICA O CORRE ENTRE CAPELLES


El divendres va ser un dia fred, i com ja es habitual a la tarda volia corre per muntanya. Però ha on, amb el fred que fot?. Doncs vaig fer un “apanyico” i vaig barrejar dos circuits que tinc, just sortint de casa, si des de la porta de casa. No em cal agafar el cotxe ni desplaçar-me, i a més com que visc a la parròquia més “surenya” d’Andorra sol assegurat i una temperatura força agradable.

La ruta que vaig fer passa per dues capelles romàniques i de les més antigues d’Andorra Sant Martí de Nagol (any 1048) i Sant Serni de Nagol (any 1055). La primera està literalment enganxada a la penya i és un bon niu d’ocells (quin acudit fer una capella en aquest racó), te una vista genial sobre el poble de Sant Julià i a mi em transmet una pau al·lucinant. Sant Serni, ja és molt més turística, està al peu de la carretera i és més “comercial”, està situada al damunt d’un turonet i és molt bonica, no tan austera com la seva veïna Sant Martí.
Fetes les presentacions us explico la ruta. Surts corrent de Sant Julià direcció Andorra a la sortida del poble hi ha el camí, a ma dreta (inici unes escales de pedra). Comença i és mantè molt costerut fins a Sant Martí. La pujada és durísima, molt tiesa (camí de cabres). Un cop a la capella, mig planeges, per un caminet molt solà fins el poble de Nagol, aquí pilles 500 metres la carretera fins la següent capella, Sant Serni, i aquí ja agafes l’antic camí, ral, que puja fins el poble de Certès. Aquí podríem seguir amunt fins el collet de Costa Seda (per anar a Andorra) o la collada de la Caülla, ja nevada, que ens porta cap al Madriu. Però, avui, faig mitja volta i baixo un altre cop pel camí vell fins Sant Serni i d’aquí per un camí mitjaval (ara trinxat per les motos) fins la porta, literalment, de casa meva.

Ruta:
Sant Julià-Sant Martí de Nagol 175 metres desnivell pos.
Sant Martí-Sant Serni de Nagol 65 metres desnivell pos.
Sant Serni de Nagol-Certès 160 metres de desnivell pos.

Total desnivell positiu: 400 metres amb 33 minuts de pujada intensa.
La baixada més relaxada (16 minuts).

En total (arrodonint) 50 minuts d’activitat explosiva, per enfortir els pernils que ja s’olora la neu...
Salut