dilluns, 30 de juny del 2008

PUNSOLA-RENIU AL CAVALL


No ser com començar aquest post, perquè sigui una cosa original...És difícil parlar-vos d’aquesta via, a quasi be tots els blocs està més que ressenyada. Actualment deu ser la via més repetida de tota la cara nord de Montserrat. Motiu ? La cremallera de bolts que hi ha des del rebot inicial ¿...? fins al cim. No entraré, en aquest post, a jutjar la feina de “reequipament” que a algú fa per la cara nord de Montserrat, però està clar que aquesta via deu ser la més assequible, degut a la parabolada que hi ha a la via
És una línea brutal la que varen obrir, sobretot la part superior. Pel meu parer actualment es una via sense cap tipus de compromís, és pot fer tota la secció de Ae1 en un perfecte A0, el famós i mític pas llarg del Ae1 ha passat a la història. Pels que la vulgueu fer en Ae1 o A0 porteu almenys 20-24 cintes !!!.
En definitiva és una molt bona via per anar a intentar apurar-la en lliure. I això és el que vàrem intentar fer el Jordi P. i jo el dissabte.
Per evitar cordades, em toca matinar per poder ser els primers a peu de via, cosa que vàrem aconseguir, però pels pels. Quan estem a la primera reunió comencem a sentir gent i...arriba “la romeria del cavall”. Quina gentada... que tenim pel darrera !!!!.



El “tomàquet” de la via estan als tres últims llargs (i més concretament al penúltim (6b+) i a l’avant penúltim (6c)). A mi em toca el llarg de Ae (6c en lliure). És una tirada llarga, amb alguns passos tècnics al mig, que amb paciència i buscant surten i la resta aguantar-li amb bona presa fins l’erre. Em surt net i a vista !!! El següent llarg Ae (6b+ en lliure), és més curt però a mi em costa un parell de caigudes, més tècnic i amb algun pas llarg que no acabo de saber llegir be. Em surt en lliure però no l’encadeno...llàstima. I l’últim llarg, és una flipada Ae (6a en lliure) una travessa que et porta directament sobre el buit i la resta, fàcil, per molt canto...Una disfrutada de llarg que també surt net...
Una excel·lent via, una excel·lent línia i un reequipament més que qüestionable.
No estic en contra dels reequipaments, sempre que facin falta, però expansió per expansió i no modificar el compromís de les línies !!!. Em costa entendre-ho.
Repeteixo una molt bona via !!!!

15 comentaris:

Antoniu ha dit...

Doncs ja diré el que a mi em sembla que no vols dir:

VAYA MERDA DE REEQUIPAMENT DE LA VIA.

Una via és com és i si un sembla que és massa difícil en busqueu una altra enlloc de desgraciar la que us queda més aprop de casa.

Ale ja està tot dit, o no.

Una abraçada Kantu!

Raquel ha dit...

Realment un passote de via!!
Felicitats per l'encadenament!! A mi em va passar al revés, em va tocar el llarg de 6b+ d eprimera i és el que vaig encadenar. En canvi, el 6c... buaahhh, tela quins passets!!

Felicitats!

Isidre Escorihuela ha dit...

Miky...Benvingut, amic ;-)

Raquel: Guapa via i guapus llargs... A mi millor la continuitat del 6c i no els tres moviments més durs del 6b+

Anònim ha dit...

El mes fàcil sempre es qüestionar la feina dels altres, si mireu la ressenya original de la via veureu que hi ha algun pas en artificial marcat mes avall (A2 al pas del sostret en el díedre) de les tirades que ara es graduen d'A0/A1; si be es cert que darrerament existia algun pas llarg d'A1 no era així en el equipament inicial (La vaig fer per primera vegada el 1973 i desprès altres vegades mes i al 1977 en solitari), on si que s'ha afegit algun seguro de mes es en las quatre primeres tirades, però jo diria que es un equipament correcte per el tipus de escalador que va a fer la via, no tothom va a forçar en lliure i la proba esta en que es la mes repetida, es això dolent?, hi ha qui vol arriscar-se el mínim possible i això no treu cap mèrit. Reflexionem sobre el tema els que arrisqueu fen 6C comparant amb 6b+ que pot semblar mes difícil que bla bla bla, podeu fer-ho per aquets equipament que desmereixeu, per altra banda els de les orbites inferiors també podríem anar a fer vies de ?SS+ amb estris d'artificial i fe malbé cantos vitals amb ganxos, ploms i/o altres eines, sigueu feliços en la vostra orbita, deixeu que els que son a un nivell inferior puguin també gaudir a vies com aquesta. L'ètica es quelcom mes important que l'opinió de uns pocs. Apa La tibar que hi ha vies per tots.

Antoni.

Isidre Escorihuela ha dit...

Antoni,
Personalment em sembla molt be que sigui la via més repetida i que hi hagi una currua de gent fent-la, això retifica que és una línea excel·lent.
Jo no desmereixo els reequipaments, desmereixo els sobre reequipaments. Tant sols és això. I a més m'està de conya que hi hagi gent que la faci amb A0 o amb A1 amb això no mi posso faltaria més !!! I si es cert que, molt posiblement l'hagi apurat amb lliure pq tenia un bolt a sota dels peus. Que haguès fet si hi tinguès un vell burí...Doncs no t'ho puc dir...
Per altra banda crec que no he desmerescut a ningú,dient que nosaltres i moltes cordades més la fan amb lliure. És una opció més.
Com tu dius. A tibar que hi han vies per tots !!!
Gràcies per llegir-me i aportar la teva opinió.

marc ha dit...

Doncs jo he vist ressenyes que indiquen al reves, 6b+ al llarg avantpenultim (continuitat) i 6c al penultim (amb passos rarots).
El dia que hi vam ser vaig tirar de primer i encadenar els quatre llargs de dalt i vaig estar mes aprop de volar en el llarg penultim que en l' avantpenultim...
També esta clar que amb l' equipament d' ara hi ha molts mes valents(i valentes), entre els quals en compto jo.
Felicitats per la via, i ara a veure si li foteu a la Gran Il.lusió, que m' han dit que és igual pero un + més dificil.

Isidre Escorihuela ha dit...

Ei Marc,
A mi tambè em va semblar més difícil el penúltim llarg...
Si la Gran il·lusió es una via que em faria gràcia de provar. Tu l'has fet?

marc ha dit...

No, jo no l' he feta. A veure si cau alguna tarda d' aquest estiu.
Per cert, fins a quina hora us va tocar la solana?

Isidre Escorihuela ha dit...

Osti no recordo...Però l'avantpenúltim llarg estava sol i ombra. Els dos de dalt tots ombra i vàrem arribar a dalt que devien ser 12,30/12,45.
Però feia una airet que et deixava fer

Mingo ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Bua nen quina pell més fina no?No hi ha per tant...això no és el món de la política...o sí?
S´ha de ser politicament correcte als blogs de muntanya?
Matins sí, matins no. Ei! no es cobra ni un duro per la opinió.
Apaliii que ja està aqui l´estiu!!!

Isidre Escorihuela ha dit...

Buenuuuu, M'ho pensava, savia que ni sent políticament correcta aquesta entrada portaria més comentari que d'altres post.
Quan hem refereixo a romeria és senzillament una manera de parlar. Està clar que romeria vol dir un munt de gent, que és ni més ni menys el que hi havia a la Punsola el dissabte al matí un munt de gent fent aquesta via. En definitiva EREM una romeria. I dins d'aquesta romeria hi havia gent molt enrotllada com uns companys de Girona i uns altres que es vàren passar TOTA la via cantant i fent comentaris, cridant, com "esta via me suda la po..a". D'aquets ja heu vist que no he opinat i ja em perdonaràn però em vàren fotre enlaire el matí.
No crec, doncs, que ningú es pugui ofendre pq comenti que erem una romeria o pq pel meu parer la via està sobrequipada, això és un fet. Aquest fet no justifica que per això hi ha gent que per ells siguin la primera via. Senzillament pq la realitat a les parets n'és un altre i tots els que fem via llarga ho savem.
Tant sols he aportat la meva opinió. I segueixo opinant que està sobrequipada.

Anònim ha dit...

Diguès que si Isidre, tot el meu suport. És que noi, a la que es pronuncia la paraula màgica, tothom armes enlaire....
Jo em vaig esperar un munt d' anys a fer aquesta via, com un munt d' anys m' hauré d' esperar a fer-ne tantes altres (o no les faré mai, ja veurem...)

isaki ha dit...

Vaya viote! Jo la vaig fer amb el Jordi Esteban fa uns deu anys i no ser si esta més reequipada que a l'epoca. Llavors em va semblar correcte i la vam poder treure en lliure. A mi em va tocar fer el penúltim i vaig volar unes quantes vegades i l'avant penúltim no el recordo tant dur. Sobre el tema dels reequipaments trobo que hi ha tantes opinions com colors. La meva opinió "escala i deixa escalar".
Ah, enhorabona al Bernat, que va fer el seu primer rescat de muntanya l'altre dia a Alliat. Ho vaig veure en directe i va pujar volant per ajudar a la Cris. Vol be, si senyor!

Anònim ha dit...

Quins record les escalades montserratines, la meva escola d'escalada, cada tarda ens hi acostàvem, bola de la partió, cavall, paret de l'aeri, agulles, i les aproximacions....quins records!