dimarts, 21 de novembre del 2006

Diccioescalada


Bones, gent com que he vist qui m'ha fet saber que amb l'argot escalador no "s'enteren" us en farè cinc cèntims per poder-nos seguir, doncs vinga:


VIA: Itinerari i/o recorregut per ha hon els tibadors pugem és a dir escalem. Una via pot fer 10 metres o mes de 1.000. Quan són vies curtes i preparardes (equipades) son vies d'escalada esportiva

ESCALADA ESPORTIVA: Vies generalment d'un llarg (curtes) i equipades. És a dir les asegurances que s'utilitzen estàn taladrades a la paret. Vies molt segures i generalment de dificultat.

ESCALADA CLÀSSICA O DE PARET: Vies llargues que solquen una paret. És poden trobar vies equipades (asegurances posades), semi equipades o desequipades. Les dificultats varien segons la dificultat de la via o l'exposició a una mala caiguda. A quí entrariem en escalad artificial, big Wall...

BLOC O BOULDER: Passos d'escalada curts i molt explosius que és fan en blocs de roca o en un plafó als rocòdroms:

VIA A VISTA: Realitzar una via esportiva (generalment) per primer cop sense que ningú et doni informació previa.

VIA A FLASH: Realitzar una via per primer cop, però que algú t'hagi dit els passos a fer o l'hagis vist fer.

VIA ASSAJADA O RED POINT: Fer diferents intents i memoritzar els moviments en una mateixa via fins que surt.

VIA A TOPE ROPE O AMB CORDA PER DALT: Fer una via amb la corda passad per la part alta de la via i anra sempre asegurat amb la corda per dalt.
DIFICULTAT: Totes les vies tenen una dificultat marcada que pot anar des del III grau (grimpades sense corda) fins el 9b (reservada a dos o tres privilegiats a tot el món). La dificultat amb escalada artificial o l'escalada amb gel funciona diferent.
Be gent més o menys ja ho teniu, crec que ara ja podreu seguir tranquilament el nostre lèxic.