dilluns, 1 de setembre del 2008

Esperò nord-oest del Font Negre (MD- 6a). 350 metres


Cap de setmana mogudet...No hem puc queixar, tot i estar mig convalescent:
Divendres a la tarda via llarga a Sant Coloma (Andorra) ja us ho explicaré. Dissabte, via llarga a alta muntanya, ara us ho explico i diumenge esportiva a Tres Ponts amb el Panxa del Bou Team (us estimo !!!).

El pic del Font Negre (2.790 metres) es troba situat a l’Ariège, just a la frontera amb Andorra. Per accedir-hi nosaltres ho vàrem fer des del punt duaner (riu Baladrà) d’Andorra i França, encara que creiem que des del Pas de la Casa també si pot accedir.

L’aproximació es força agradable fins que s’arriba a la morrena. Tot bloc i més blocs, però si t’ho montes be en surts força ben parat. A l’alçada de la canal de baixada (molt envident), deixem les motxilles i ja ens vestim de “torerus” . Fins a peu de via 2 horetes i poc (amb la calma) i 635 metres de desnivell.


L’entrada de la via és evident: a la dreta d’un marcat corredor per una fissura herbosa.



L1. IV+. Pugem per la fissura (desequipada) fins a trobar un petit pla herbós amb dos pitons (30 metres)

L.2. IV+. Seguim recte (per uns blocs una miqueta trencats) i passem a la banda dreta de la paret i fem reunió sobre una lleixa evident (40 metres)

L.3 V+. A la nostra esquerra ja es veu una fissura (tasconet vermell posat) que acaba sota un sostret. Sortim de la reunió baixant una miqueta per anar a buscar la fisureta, seguim recta i passem el sostre (un pitó), seguim per una placa fins ficar-nos en un petit diedre (un pitó). Al final del diedret sortim per la dreta i fem reunió a un replà. (30 metres).

L.4 V+. Una placa evident amb una fisureta amb un pitó. Recta per la placa enllaçant fissures i passant un petit sostret ha on muntem reunió a un pla força ampli. (35 metres)


L.5 IV+. Seguim amb lleugera tendència a la dreta per més endavant entrar a un petit diedre (encarar-lo per l’esquerra) i pugem a un plà ha on farem reunió. (35 metres).

L.6. III. Sortir per l’esquerra de la reunió i buscant la lògica (atenció blocs trencats) arribem a sota una placa amb uns blocs a l’esquerra força evidents. Fem reunió (30 metres).

L.7 VIa . Sortida evident de la reunió (mig en diedre, mig en bavaresa) i trobem un parell de pitons. Pugem al damunt d’un pedestal (petita agulla) i passem a la placa del davant protegida per pitons. Un cop feta la placa, xapem un pitó que ens queda molt a la dreta per retornar a la línia i seguim recta. Seguim la lògica. Fins arribar a un pla ha on muntem reunió d’un bloc.


L.8 IV+. Seguim per el fil de l’esperó, per alguns blocs inestables. Muntem reunió d’un bloc (35 metres).

La ressenya original ens marca tres llargs més de III+. Nosaltres ja ens vàrem desencordar i vàrem seguir fins al cim. Un cop al cim, crestajar una miqueta (fàcil) anar a buscar la canal evident. És la segona que trobem (molt ample).
La via te un recorregut de 350 metres amb un desnivell de 285 metres. Anar fent, amb cordada de tres i un d’ells (jo en concret) marejat i amb nàusees i vàrem estar 5 horetes.
La via està desequipada. Als llargs més difícils trobem algun pitó. I algunes reunions (no totes) hi ha dos pitons i alguna baga vella.

Material: 12 cintes. Joc complert de camalots fins el tres, joc de tascons i bagues llargues per fer alguna reunió a blocs.
És una via alpina d’anar buscant la lògica. No es fa gaire hi trobem molt liquen.
El cim està a 2.800 i la via està orientada nord-oest...Bona per l’estiu calorós.
La baixada fins el cotxe 2h trenta o quarant cinc, no ho recordo...


Nosaltres vàrem fer el retorn per un petit llac que hi ha molt més còmode per evitar els blocs de pedre.
Be gent, demà la ressenya de la via llarga del divendres.
Ahir a tres ponts esportiva sota l’aigua...Però vàrem escalar que d’això es tracta.

Salut !!!!