dijous, 20 de març del 2008

GRANIT ANDORRÀ. BANZAI 280 metres (6c+/6a obligat)


A Andorra apart de tabac, formatge, neu de canó, tobotroncs i invents diversos tenim algunes bones vies d’un excel·lent granit...
Ahir a la tarda amb el meu company Patrick ens vàrem decidir a fer la via Banzai 6c+ (6a obligat) 280 metres de granit equipat. Està situada al Solà d’Enclar. Un dia d’aquest em dedicaré a fer algun monogràfic sobre el Solà d’Enclar. En aquest lloc i troben vies llargues i vies d’esportiva ( IV fins 7c) sobre granit amb un grau autòcton apretadot.
La via Banzai a Andorra és un clàssic d’aquells que s’han de fer. Te un llarg antològic sobre un granit amb un adherència yosemitica. És el sisè llarg (6b+/6c+). Llarg amb llastres tècniques, amb un pas delicat per entrar a un diedre cec i amb algún aleje interessant. Un bon llarg.
La via:

L’inici de la via actualment és molt senzill de trobar, per culpa d’una gran esllavissada Aparquem al cementiri de Santa Coloma. Agafem un caminet que està marcat amb uns punts de color groc, passem una primera tartera i una miqueta més enllà, a l’esquerra, ja hi ha unes fites que ens porten a un sector d’esportiva (Finiquito) actualment és molt evident per una enorme esllavissada que hi va haver-hi que va escombrar-ho tot. La via comença a l’esquerra del sector (mireu la foto). Molt evident perquè va ser l’embut de l’esllavissada. D’aquí surt la nostre via (dreta) i a l'esquerra la via Corto Maltese.


L1+L2 (35 metres). Aquests llargs s’empalmen fàcilment. El primer contacte amb la via i ja veus de quin pal anirà el tema. Molta adherència, moviments precisos i tècnics. Quan s’arriba a la erre 1 seguir per la seva dreta per superar un petit desplomet (molt tècnic) i seguir per una placa fins a una bona erre. 6a/6a+
L3 (18 metres). Llarg tècnic més confiança amb els peus de gat. Una placa increïble. 6a+. Al lloro arribareu a una primera erre. Aquí l’esllavissada és molt evident. Més amunt veureu més erres i parabolts a l’esquerra NO (hi ha un “pollo” d’erres). Vosaltres a buscar la de més a la dreta (te anelles com totes les de la via). Esteu al peu d’un evident placa amb dos sostrets.
L4 (35 metres). Inici per una placa amb llastretes, tendència cap a la dreta, per més amunt fer un flanqueig cap a l’esquerra finet, tècnic i amb un granit no massa adherent...Distret. 6a+.
L5 +L6 (53 metres). Surts de l’erre cap a l’esquerre. Una primera plaqueta, per anar a buscar una placa d’orgasme (6a+). Foradets i regletilles. Arribaríem a l’erre 5 passem de llarg i seguim per un marcat diedre amb roca acceptable (IV/V) fins arribar a l’erre 6 al peu d’un bosc amb roca molt solta. Aquí transició de 40 metres, caminat pel bosc fins al peu d’un roc de dos metres pujar-hi a sobre i aquí ja esteu al peu del llarg més increïble de la via.
L7 (35 metres). Inici per una placa tota llastrada (tipus yosemite, de debò) granit súper abrasiu. Al final de la placa petit flanqueig cap a l’esquerra per entrar a un diedre cec guapísim. (6b+ i 6c+). A partir d’aquí fins dalt el granit a fet un canvi...
L8 (25 metres). Sortim cap a l’esquerra a buscar un diedre. Al final d’aquest superar un petit sostret, per sota, per tornar a la dreta per encarar un altre diedre. Llarg molt guapo. Al lloro amb el fregament. (V+/6a).
L9 (35 metres). Sortim per una petita fissura, per anar cap a la dreta per més amunt anar cap a l’esquerra per una placa...Al final d’aquesta , fàcilment fins l’erre final. (V+/6a.IV)


Material. Dos cordes de 60. 14 cintes, més erres. Equipada amb parabolts. Totes les reunions amb anelles per rapelar.

Baixada. Busqueu el terreny més trepitjat. Primer per l’esquerra mirant la pendent, després torneu al fil de l’aresta per més endavant tornar a l’esquerra. Baixar fins trobar el caminet amb punts grocs i fins el cotxe. 20 minuts.
Temps. Ahir nosaltres i vàrem posar 3 horetes i vint minuts. El negre ens perseguia....
Aquí no hi ha nius de voltors però si que trobareu un cau de muflons... Al peu del llarg de 6c+. Cada lloc te lo seu.
No us la podeu perdre.

Quan acabeu podeu fer unes compres per deixar-nos alguna divisa ;-).
Per fer unes birretes de qualitat. Cervessaria l’Abadia, al casc antic d’Andorra la Vella.
Per cert al final de la via estàvem a sis graus, feia rasquilla. Les últimes erres solen ser ventades.

Salut penya